Den nye studiehverdagen under Covid-19

I mitt aller første blogginnlegg på denne bloggen skal jeg ta for meg hvordan er det egentlig å være student i koronatiden, og hvordan denne pandemien har påvirket meg og mange andre studenter.

Hverdagen under koronatiden har endret seg noe ufattelig, og det har vært en reise gjennom gode og dårlige tider, og jeg vet at jeg snakker for flere når jeg sier at denne perioden har vært ufattelig utfordrende. Hverdagen har blitt snudd på hodet, og nesten ingen ting er som før. Men hvordan har egentlig denne pandemien påvirket det å være student?

Jeg kan huske når den første beskjeden fra myndighetene kom om nedstengning av høyskolen, og restriksjonene som kom med dem. Min første tanke var «Hvordan skal dette gå? Hva skjer med forelesningene? Kommer jeg til å bli permittert fra jobben? Hva med familien? Kan jeg møte de?»

Alt av rutiner rundt skole og jobb ble brått endret. Forelesningene begynte på Zoom, på jobben ble folk permittert, og venner og bekjente var nervøse for å møtes. Verden var rett og slett snudd på hodet. Hverdagen var ikke lenger som den var for kun en knapp uke siden. Jeg husker spesielt godt den ene dagen hvor jeg gikk på butikken, for å se at det ikke var mer doruller igjen, og tenkte «Er det dette det har kommet til?» Har folk begynt å hamstre allerede, det er da ikke verdens undergang som er kommet.

Som sagt var det kaotiske tider i starten, nye undervisningsformer ble iverksatt og det var en stor omstilling for alle og enhver, inkludert meg selv. Jeg anser meg selv som en som er flink på skolearbeid, hvert fall når jeg er på skolen, og det samme gjelder jobb. Når jeg først er et sted hvor det forventes at jeg skal gjøre enten jobb eller skole, så er det det jeg gjør. Men nå har alt blitt snudd på. Det å sitte hjemme foran PC-en å følge med på en forelesning er ikke det samme som å sitte i en forelesningssal å følge med. Det er så mange forstyrrelser hjemme. Enten om det er en i kollektivet som bråker på kjøkkenet, eller om det er en nabo som har forspill, eller om konsentrasjonen min bare svikter.

For meg er hjemmet et sted hvor jeg slapper av og kobler ut, ikke et sted hvor jeg klarer å fokusere på skole. Dette førte til at jeg valgte å ikke møte opp i forelesninger på Zoom og tenkte at de må jeg ta igjen senere. Jeg bestemte meg heller for å takke ja til mer arbeid og gjøre andre ting som var mer interessant enn skole.

Etter en tid med mye prokrastinering og utsettelse av skole nærmet eksamen seg med stormskritt, og jeg skjønte jeg at jeg måtte ta tak. Jeg innså at all prokrastineringen var veldig dumt, og jeg og noen medstudenter lagde kollokviegrupper hvor vi satt sammen og jobbet med skole. Dette er kanskje noe at det mest positive som hat kommet av korona. Jeg innså nyttigheten av kollokviegrupper, og det å faktisk sitte sammen å diskutere og jobbe sammen med skole. Dette er noe jeg har tatt med meg videre, og kan anbefale til alle andre som sliter med å fokusere på skole alene.

Noe annet som jeg merket en betrakting endring av, var det sosiale. Det kom restriksjoner om hvor mange man kunne være sammen, og hvor mange kontakter man kunne ha ila. En uke. Dette betydde at jeg måtte begrense mine kontakter til kun de viktigste. Nå i den senere tiden så merker jeg savnet på å kunne dra på en bar å se på fotballkamp eller bare ta en øl med noen kompiser. Den sosiale interaksjonen som jeg hadde, har blitt mer og mer borte. For mange inkludert meg selv, tror jeg at en av høydepunktene i en studieuke å komme seg på skolen å møte kollokviegruppen, eller å kunne ha muligheten til å gå å ta en øl sammen, og det savnet er nok det største, den sosiale interaksjonen.

Jeg går nå inn i et nytt semester som er like mye preget av korona som det forrige. Det er ganske kjipt og demotiverende at det fortsatt er sånn, men jeg har nå klart å lage meg nye rutiner for hvordan jeg skal jobbe med skole, og ser frem mot lysere tider hvor jeg kan dra til campus uten munnbind, og sitte fysisk i forelesning og ta en øl med klassekamerater på slutten av dagen.  

Så hvordan er det egentlig å være student i koronatiden? Det er demotiverende til tider, men jeg har også lært noe av dette. Jeg har funnet nye måter å studere på, og metoder som jeg kan bruke fremover selv når en verdenspregende pandemi ikke påvirker studiehverdagen.

Sander E. Bjørke

En tanke om “Den nye studiehverdagen under Covid-19

  1. Veldig fint første innlegg, sander!

    Du skriver godt, og har gode refleksjoner som gjør det interessant å lese innlegget! Dette er et fint utgangspunkt for videre blogging 🙂

    Du har god struktur og oppbygging av teksten din, og til neste gang vil jeg utfordre deg til å bruke underoverskrifter for å skape enda mer flyt. Dette vil også gjøre det mer oversiktlig for leseren! Hvis du i tillegg legger ved bilder for å bryte opp teksten og gjør det mer visuelt, vil det løfte helhetsinntrykket av innlegget!

    Bra jobba 🙂

    Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *