Den konstante utviklingen av kunstig intelligens kommer ikke uten konsekvenser

Slik som verden er i dag, og den konstante utviklingen av KI fører til en endring i samfunnet og hvordan det fungerer i det daglige. Det fleste som vet hva KI er eller har meninger rundt dette temaet er sikre på at KI kommer til å føre med seg en endring i jobbmarkedet. Problemet rundt KI og jobb er at det er delte meninger om denne teknologiske utviklingen kommer til å skape jobber, eller om den kommer til å se at flere og flere mister jobben.

Det vi vet med sikkerhet er at det kommer til å bli en endring i jobbmarkedet, vi vet bare ikke hvilken retning det går.

Så hva vet vi om KI? KI defineres av SNL.no som; «Kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.»

Med denne kunnskapen i boks så kan vi fortsette å se på hvordan KI kan påvirke jobbsituasjonen som den er. Alle jobber og yrker vil ikke bli rammet like sterkt av KI i den nærmeste fremtiden som andre. De yrkene vi med sikkerhet kan si at kommer til å bli rammet er matlagning, service, produksjon, kontor og administrative jobber, og gårdsbruk, fisking, bygge bransjen og transport bransjen.

Kun de siste årene har teknologien gjort det mulig å lage fullstendig selvkjørende biler. Dette skaper en stor konkurranse for de som jobber som taxisjåfører, lastebilførere og andre som lever av å kjøre bil. Denne utviklingen av selvkjørende biler har allerede kommet til Norge. I 2019 ble det startet et prøveprosjekt for å teste ut selvkjørende busser i Oslo.

Vi ser også andre store aktører som ligger langt i løypa for å utvikle fullstendige selvkjørende biler. Selskaper som bla. Tesla og Google har vært veldig tilstede og proaktive for å utvikle og perfeksjonere denne teknologien. Denne teknologien fører som sagt med seg enkelte negative effekter, men kan igjen også være flere positive effekter. Minkende utgifter for bedrifter som kutter ansatte, som fører til høyere profitt for enkelte.

Men dette fenomenet er på ingen måte nytt. Tapte arbeidsplasser og økende økonomi for enkelte. Den gang da Henry Ford introduserte samlebånd for verden, og revolusjonerte måten arbeid ble utført på. Dette fenomenet førte til en endring i hvordan folk jobbet, og tilgjengeligheten på jobber. Men dette førte igjen til en ny retning innen jobbmarkedet. Nye stillinger ble formet, og ny lærdom kom med dem. Dette er noe av det samme vi kan forvente oss med utviklingen av KI.

I en rapport fra BCG «How AI Could Help—or Hinder—Women in the Workforce»  i 2019 sier de «Reskilling will be crucial in preventing job loss». Dersom de neste årene kommer til å bli preget av KI i den grad som er forventet, og KI tar over jobbene til menneskene. Da vil det være essensielt for de som mister jobben å utvikle seg selv. De må ta grep og finne ny lærdom, via en ny utdannelse o.l. Vi kan på ingen som helst måte være sikre på hvilken effekt og i hvilken grad KI kommer til å påvirke jobbtilgjengeligheten. KI kan komme til å ta fra mange jobben, man kan igjen potensielt skape helt nye jobber som vi ikke engang vet om.

STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics.

Det vi med klar sikkerhet kan si er at dersom du i dag skal velge deg for å bytte studier, eller å ta deg en ny bachelorgrad, eller starte i en ny jobb i et nytt firma, så er det en retning du burde vurdere sterkt, STEM. «Science, Technology, Engineering and Math». Dette er fagområder som kommer til å være de mest stabile i den kommende fremtiden, og det er innen disse fagområdene man burde se på dersom man ønsker å sikre seg en jobb som fortsatt er relevant etter inntreden av KI.

Vi vet ikke hva fremtiden innen KI bringer, men vi vet med sikkerhet at den kommer til å komme. Så en liten anbefaling fra meg, vær forberedt!

Sander E. Bjørke

En tanke om “Den konstante utviklingen av kunstig intelligens kommer ikke uten konsekvenser

  1. Dette var veldig godt skrevet, Sander!

    Du vekker interesse fra start med en fin tittel, og reflekterer på en fin måte. Også veldig fint med referanser i hyperlink (glemte bare SNL). Disse kan gjerne samles nederst i innlegget. Det er bare viktig å huske på å henvise til bilder, og fint om du skriver en kort beskrivelse av hvor bildet er hentet fra, med kilde i hyperlink. For eksempel: «Bilde lånt av …». Tenk også over at man ikke kan hente bilder fra hvor som helst på nett, da mange bilder er omfattet av åndsverkloven. En enkel huskeregel er å bruke gratistjenester som Unsplash, og alltid kreditere fotograf av ren høflighet 🙂

    Ellers veldig bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *