De nye realitetene AR og VR

Hva er VR og AR? Og hvordan kan denne teknologien brukes det daglige liv? Har denne teknologien noen påvirkning på hvordan digital markedsføring utføres, og hva kan konsekvensene til VR og AR være?

Før vi kommer nærmere inn på hvordan VR og AR har blitt tatt i bruk, og hvordan denne teknologien kan påvirke verden vi lever i, så er det greit med en kort introduksjon til begrepene og hva de betyr.

Hva er VR – Virtual Reality – Virtuell virkelighet

VR er en illusjon, normalt sett skapt ved hjelp av ulik teknologi, som gir brukerne en følelse av å være på et gitt sted. Med andre ord, skape en tilnærmet lik virkelighet av et ekte, eller oppdiktet sted, for å «lure» hjernen og sansene til brukerne til å tro at de er på et annet sted enn de faktisk er.

VR handler om å skape en realitet som virker tilnærmet lik virkeligheten, slik at skille mellom hva som er virkelighet og ikke er så liten som mulig.

Hva er AR – Augmented Reality – Utvidet realitet

Utvidet realitet handler om å skape et bilde, eller en omgivelse hvor man supplerer virkeligheten med kunstige sanseinntrykk, eller omgivelser for å skape en ny opplevelse, tilnærmet virkeligheten. Filtrene som brukes på Snapchat, eller bruken av greenscreen i filmer o.l. er AR, da de skaper en virkelighet som supplerer omgivelsene med teknologi, for å skape et annet bilde av virkeligheten.

Kort forklart: AR er et digitalt medium som lar deg overlappe et digitalt bilde i den fysiske verden, slik at det føles ut som om innholdet er fysisk til stede. AR tillater oss å slå sammen den fysiske og digitale verden.

Bruksområdene til AR er bredt. Dette kan brukes innenfor spillteknologi, medisin eller militær bruk. Et godt eksempel på hvordan spillindustrien har tatt i bruk denne teknologien er spillet Pokemon Go. Her blir filteret av forskjellige Pokémon lagt oppå bildene fra mobilens kamera for å skape mer engasjement og innlevelse fra brukerne, og få de til å føle at de faktisk er til stede sammen med Pokémonene.

Augmented reality – https://unsplash.com/photos/NrMGL5MR8uk

Hva kan denne teknologien føre til i Norge?

Ved hjelp av denne fremadstormende teknologien som kan ha mange forskjellige bruksområder innenfor de fleste bransjer, kan vi nok med sikkerhet si at det kommer til å komme en endring i tiden fremover innenfor VR/AR.

VR teknologien har over en lengere periode blitt brukt innenfor opplæring av piloter, og innenfor militæret. I de senere årene har også helseindustrien tatt i bruk VR for å kunne trene seg opp til operasjoner som er svært delikate, og som ikke forekommer så ofte. Så ved hjelp av denne teknologien så kan man trene opp menneskene til bland annet være bedre rustet på ting som vi vi kommer til å skje, men som vi ikke har noe fasit svar på når det kommer til å skje.

Men det er ikke kun innenfor helse, militær eller spill disse teknologiene kan bli anvendt. Også innenfor utdanning kan man ta i bruk dette.

Det er ikke bare positive effekter som kan komme ved innmarsjen av denne teknologien, men også bieffekter. De første VR maskinene som ble laget var ikke av god nok kvalitet, og førte dermed til at brukerne kunne føle helsemessige bivirkninger slik som kvalme og svimmelhet. Dette er dog ikke problemet den dag i dag, da det finnes utstyr som har tatt høyde for disse problemene og fikset det. Skal man se videre inn i framtiden og tro at VR og AR kommer til å bli tilgjengelig fra alle og enhver, kan denne teknologien muligens ta over for tradisjonell menneskelig kontakt.

I filmen «Ready Player One» har VR nesten tatt over verden og de fleste menneskene lever sine daglige liv inne i denne VR boblen. VR har blitt en så signifikant faktor i dagliglivet, at man så vidt trenger å gå ut av huset sitt for å få de opplevelsene man vil ha. I denne filmen kan man jobbe inne i denne virtuelle verdenen, og gjøre alt mulig annet. Anbefaler deg å se denne filmen uansett om det er på bakgrunn av interesse for VR eller kun for fornøyelsens skyld.

Men tilbake til virkeligheten. Slike senarioer som i denne nevnte filmen kan være mange år unna den teknologien vi har i dag, men med den økende interessen fra ledende teknologifirmaer i denne teknologien kan også denne utviklingen gå fortere enn først antatt.

Effekter som smitter over til digital markedsføring?

VR/AR teknologien er kommer ikke bare til å bli tatt i mer og mer bruk av mannen i gata, men også innenfor markedsføring, og da spesielt digital markedsføring. Vi har sett i 2020 at flere og flere bedrifter har måttet ta i bruk denne teknologien for å kunne adaptere seg i forhold til de strenge restriksjonene og reglene rundt korona pandemien.

Denne teknologien kan endre mange bransjer i forhold til hvordan de driver med digital markedsføring. Videre vil jeg spesielt gå inn på hvordan AR teknologien er med på å endre hvordan digital markedsføring fungerer. Dersom du ønsker å lese mer om hvordan VR er med på å endre digital markedsføring, kan du ta en titt her.

AR teknologien er med på å endre måten vi markedsfører digitalt. Ved hjelp av AR kan flere bedrifter nå ut til nye segmenter, og endre type markedsføring slik at den treffer flere.

Innenfor klesindustrien og kosmetikk kan AR bidra til å endre hvordan folk handler og prøver varer. Ved hjelp av AR kan eksempelvis klesbransjen bruke kameraet på mobiltelefonen din til å hjelpe deg med å prøve klær, sko eller liknende.

Tanken bak å integrere AR inn i den digitale markedsføringen er for å få kundene til å få en følelse av hva de kan forvente seg av produktet. Slik som sett i videoen over kan AR innen kosmetikk bransjen hjelpe deg med å finne ut hvilke produktet du skal kjøpe for å oppnå en ønsket stil. Dette gjør det lettere for kunden, da de ikke trenger å fysisk prøve alle produktene for å finne den de liker best. Dette er med på å gjøre prosessen lettere for kundene, som i all hovedsak ender i økt tilfredshet.

Jeg tror at vi i det kommende året kommer til å se en ordentlig fremtreden av både AR og VR innenfor digital markedsføring, men også innenfor andre bransjer hvor teknologien kan brukes til opplæring, nye opplevelser og innenfor spill. Tiden som er i vente, er det bare å glede seg til dersom du sytes dette feltet er interessant å følge med på.

Sander E. Bjørke

Kilder:

https://www.ntnu.no/eit/ped3801

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/public-sector/articles/hvorda-regulere-digital-virkelighet.html

How Brands Have Integrated AR & VR in Their Digital Marketing Strategy?

En tanke om “De nye realitetene AR og VR

  1. Dette er så bra, Sander! Du skriver et veldig godt og utfyllende innlegg, og du trekker frem så mye spennende 😀 Skikkelig bra jobba!

    Jeg vil gjerne se enda flere referanser i løpende tekst, med tilhørende hyperlink. I tillegg hyperlink under bildene dine. Pass også på å legge ved kilder under alle bilder! Men alt i alt, helt supert 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *