Fleks – Abonnere på bil

Fleks.no – En digital plattformtjeneste som lar deg abonnomere på bil.

Men først tar vi en liten introduksjon på hva plattformer og digitale plattformer er. En digital plattform er i all hovedsak en forretningsmodell som skaper verdi gjennom transaksjoner mellom to eller flere parter. Dersom du ønsker en litt dypere gjennomgang av plattformer kan du sjekke ut blogginnlegget til Sebastian Stensli – «Plattformene Overtar».

Hva er Fleks?

Fleks er et bilabonnement tjeneste som lar deg abonnere på en bil i den tiden du selv ønsker. Tjenesten fungerer på mange måter likt som et bindingsfritt mobilabonnement. Man velger selv hvilken bil man vil leie, og hvor lenge man ønsker å ha den. Dersom man trenger bilen i 1 mnd. så kan man det, eller så kan man ha den i 3 mnd., helt opp til deg og dine behov.

Fleks tilbyr en mobil app hvor du kan se tidsriktig og relevant informasjon angående din bil, og ditt abonnement. Appen lar deg enkelt følge med på forbruket ditt, hvor langt du har kjørt og hvor mye du har kjørt hittil i mnd.

Hvilke merker tilbyr Fleks?

Fleks er et datterselskap av det norske selskapet Bertel. O. Steen som er hoved distributør av Mercedes-Benz, PSA (peugeout, Citroen, Opel og DS automibiles) og KIA. Fleks tilbyr alle disse bilmerkene i forskjellige modeller til sine kunder foruten om Citroen. I tillegg tilbyr de Smart og Jaguar. Under ser du en liste over alle bil merker og modeller som Fleks tilbyr.

BilmerkeModell
Mercedes-BenzCLA, A, B-Electric, GLA, C, EQC, GLA, GLC,
Peugeot308, 3008 SUV, iOn, 5008 SUV, 508, 508 SW PEHV, e-208, e-2008
OpelAmpera-E
DS AutomobilesDS 7 Crossback/DS 7 Crossback E-Tense, DS 3 Crossback E-Tense
KIASoul Electric (2016-2019), e-Soul (2019-20), Niro Hybrid, Sportage,
JaguarI-Pace EV320 S
SmartEQ Fortwo, EQ Forfour

Dersom du ønsker å se en komplett liste over alle bilene Fleks tilbyr kan du ta en titt her.

Skjermdump fra fleks.no

Hvem er aktørene?

Hovedsakelig så er det kundene som er aktørene. Det er selvfølgelig også de som leverer tjenester og sørger for å få bilene klare til kundene, og de som driver med utvikling av appen og selve tjenesten. Det er også Kundeservice som er en del.

Appen er gratis og lar brukerne se hvor langt det har kjørt, når de skal levere bilen og eventuelt service på bilen. Disse vedlikeholdstjenestene er det Fleks som fikser for kundene, og ikke noe kundene trenger å tenke på i den forstand. Så da kan det være nevneverdig å dra inn at Fleks bruker bla. Snap drive for vedlikehold og andre bilrelaterte tjenester.

Hvordan fungerer dette?

Under har jeg laget en liten step by step for hvor enkelt det er å skaffe seg en bil gjennom Fleks.

 1. Registering. Opprett en bruker, enten via nett eller via app.
 2. Velg bil. Du kan enkelt velge hvilken bil du ønsker og bla igjennom sortimentet av biler som Fleks tilbyr, og velger bil etter dine ønsker. Du kan også velge om du ønsker bindingstid eller ikke.
 3. Velg tjenester. Velg deretter hvilke tilleggstjenester du ønsker. Dersom du har behov for å kjøre mer i mnd. Så velger du en lengere kjørelengde enn standard. Deretter kan du velge hvilke forsikringer du selv ønsker.
 4. Levering. Neste steg er å velge type levering. Dersom du ønsker p hente bilen selv kan man det. Eller så kan man få bilen kjørt hjem til seg selv. Du kan også velge hvilken dato og til hvilken tid du ønsker å få bilen, eller hente den.
 5. Betaling. Siste steg er betaling. Her legger du inn din betalingsinformasjon og får en oversikt over de tjenestene du har valgt.

Hvordan minker dette kostnadene for brukerne? Transaksjonskostnadene?

Søkekostander
Dette er ressursene som går med når man skal finne frem til riktige tilbyder av en tjeneste eller produkt. Ved hjelp av dagens søkemotorer senker det denne kostnaden betraktelig da man ikke lenger trenger å gå innom butikker selv, og at man haller kan søke på nett.

Informasjonskostnader
Informasjonskostnader er ressurser som går med til å finne informasjon om tjenesten og evt. Informasjon om andre aktører i bransjen. På Fleks sine hjemmesiden kan man enkelt gi tilbakemeldinger og lese andres tilbakemeldinger for å vurdere og selv vurdere tjenesten.

Forhandlingskostnader
Dette er om man kan forhandle seg til en bedre pris. Per dags dato er dette ikke tilgjengelig. Det er satt faste priser på forskjellige biler, og faste prisen på evt. Tilleggstjenester og pakker man velger.

Beslutningskostander
Dette er de ressursene som går med til å velge mellom de forskjellige alternativene man har funnet frem til. Fleks har mange alternativer i forskjellige prisklasser og forskjellige tilleggstjenester. Dog gjør de det ganske enkelt for deg å velge akkurat hva du selv ønsker, og alle pakkene og alternativene er godt forklart.

Evalueringskostnader
Kostnader som er knyttet ved å undersøke for feil eller mangler etter kjøp.

Tvangskostnader
Tvangskostnader er kostnader som er knyttet til å måtte endret kjøpet. Kostnader som kommer ved evt. Feilkjøp eller heving av kjøp. Ved å ha gode informasjonskostander kan man redusere tvangskostandene ved at det er god informasjon og spesifikasjoner rundt produktet eller tjenesten.

Hvilke kostnader minker Fleks gjennom sin tjeneste?

Ved bruk av bilabonnement gjennom Fleks, så slipper man unødvendige kostander som tradisjonelt er knyttet til bilkjøp, eller leasing.

Generelle vedlikeholds aktiviteter slik som dekkskift, service, utskiftning av slitedeler, EU-kontroll og alt annet som må gjøres på en bil, det tar Fleks seg av. Fleks tar seg av alt av generelt vedlikehold av bilen og du trenger ikke tenke på annet enn å fylle bensin eller å lade bilen når det trengs.

Fleks tilbyr deg en tjeneste hvor du kan abonnere på biler på dine egne premisser. Ønsker du deg en elbil eller bybil på sommeren, og en SUV for å komme deg på hytten på vinter så kan du bytte bil etter dine behov. Dette gjør det lettere for kundene å være mer fleksibel og ikke måtte kjøpe eller lease en dyr SUV kun for de 2-3 gangene man skal på hyttetur i løpet av vinteren.

Ved å abonnere på bil abonnement gjennom fleks slipper man flere kostander. Du trenger ikke tenke på verditap av bilen, forsikringer, avgifter og ikke minst de tidsmessige faktorene som vedlikehold og service av bilen, dette tar Fleks seg av.

Derom du lurer på flere måter du kan spare penger gjennom å velge Fleks, kan du ta en titt her.

Sander E. Bjørke

Referanseliste

https://app.fleks.no/

https://fleks.no/

https://fleks.no/blogg/slik-kan-du-spare-penger-gjennom-et-bilabonnement

En tanke om “Fleks – Abonnere på bil

 1. Veldig interessant innlegg, Sander! Her lærte jeg om en ny tjeneste jeg ikke var så godt kjent med fra før – veldig gøy 🙂 Det er også skikkelig kult at du linker til en medstudents blogg som tips om lesning.

  Du kunne gjerne lenket enda litt mer til Fleks når du introduserer tjenesten og snakker den. Men du forklarer veldig godt hvordan denne tjenesten fungerer, og bruker generelt godt med kilder i teksten din.

  Jeg skulle gjerne likt å lese litt mer om transaksjonskostnader, spesielt en begrepsavklaring på hva dette er, og hvorfor det er viktig å redusere disse for brukeren. Eksempel som når du snakker om forhandlingskostnader, så handler det ikke «om man kan forhandle seg til en bedre pris», men «forhandle om vilkårene for leveransen, slik som pris, leveransetidspunkt, tilleggstjenester etc.» (Krokan 2013, 311). Det betyr derfor at ettersom Fleks nettopp opererer med disse fastprisene, og prosessen om levering etc er automatisert, så vil brukernes forhandlingskostnader senkes fordi de slipper å bruke unødvendig mye ressurser på denne prosessen.

  Hvis du derfor hadde hatt et bere bindeledd mellom avsnittet om transaksjonskostnader og kostnader, så kunne det blitt et bedre reflekterende innlegg, med litt mer utdypelse. Da kunne du også stilt spørsmålstegn ved eksempelvis dette utsagnet «Ved bruk av bilabonnement gjennom Fleks, så slipper man unødvendige kostander som tradisjonelt er knyttet til bilkjøp, eller leasing.». Hvis man ser på leasing eller andre tjenester som tilbyr bilabonnement, så vil det også her være mulig at du får en fastpris som dekker alt av vedlikehold, forsikring, dekkhotell, og så videre. Og da kunne det vært spennende å se på om Fleks senker transaksjonskostnadene nok til at brukerne faktisk skal bruke de, fremfor å lease, bruke nabobil eller hyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *