Refleksjonsnotat

Refleksjonsnotat:

I emnet e-varehandel har vi fått som eksamensoppgave å opprette en egen nettbutikk. Det har vært en lærerik prosess med både oppturer og nedturer. I dette blogginnlegget skal jeg skrive et refleksjonsnotat som går igjennom planlegging, opprettelse samt gjennomføring av nettbutikken.

Planlegging:

Det første trinnet når vi fikk utlevert eksamen var å finne en gruppe å jobbe sammen med. Dette valget ble ganske enkelt da vi i forrige modul hadde jobbet i gruppe, og valget falt enkelt på å jobbe sammen igjen.

Videre måtte vi bestemme oss for om vi ville selge en tjeneste eller et produkt på nettsiden vår. Valget falt fort på at vi skulle selge et produkt. Deretter måtte vi finne ut av hvilket produkt vi skulle selge. I starten gikk det noe tregt, men vi kom med en ide om at vi skulle skrive opp mulige produkter vi kunne selge på Post-it lapper og henge de opp på veggen. Noen av ideene vi hadde var bla. Dropshipping, samarbeid med en influenser, veldedighet eller andre klassiske produkter som klær, vannflasker o.l. Vi fant da fort ut av at vi ikke hadde lyst til å drive med dropshipping, og heller ikke et samarbeid med en influenser, da vi hadde sendt ut flere meldinger, men fikk lite respons på dette. Vi kom da på ideen om at vi kunne selge et produkt, hvor inntektene skulle gå til en veldedig organisasjon.

Vårt Konsept

Når dette hadde blitt bestemt var det på tide å finne ut av hva slags produkt vi skulle selge, og til hvilken veldedig organisasjon inntektene skulle gå til. Vi tenkte da som følger at det hadde vært moro å selge t-skjorter med print, for å støtte en veldedig organisasjon. Som vi har lært i forelesning med Karl Philip Lund og med inspirasjon fra Paul Pesek sitt «First round» kurs (Pesek u.d.), så tok vi kontakt med ansatte i forskjellige veldedige organisasjoner ved hjelp av LinkedIn. De som var først på ballen var Anja Haug Tronerud fra Barnekreftforeningen, og vi avtalte da fort et Teamsmøte dagen etter.

Da vi fikk bekreftet dette møte, og hadde en plan om hva vi skulle pitche til Tronerud, var vi i et godt humør med pågangsmot. Men det tok ikke lang tid før vi møtte på det første hinderet. Vi pitchet vår ide til Barnekreftforeneingen og Tronerud. Vår ide var at vi ønsket at kreftsyke barn skulle lage malerier til oss som vi kunne trykke på t-skjortene våre, og selge de til inntekt for Barnekreftforeningen. Dette var en ide som de var veldig begeistret for, og vi ble satt i kontakt med lederen for Aktivitetshuset på Rikshospitalet. Til stor fortvilelse for vår del holdt ikke de åpent nå grunnet Covid-19, men hadde et håp om å åpne opp til uken. Etter et par dager hadde gått fikk vi beskjed om at de ikke kom til å åpne opp med det første, så vi var derfor tvunget til en plan-B. Heldigvis for oss var vi kloke av erfaring, og hadde snakket om at dette kunne bli en mulighet. Vår plan-B var at vi skulle få barn fra en barneskole til å male malerier til kreftsyke barn. Vi tok derfor kontakt med aktivitetsskolen på Skjønnhaug skole, hvor en av teammedlemmene jobber som vikar. Aktivitetsskolen var veldig positive til dette initiativet og tok denne aktiviteten på strak arm. Denne aktiviteten som ble kalt «male til syke barn» fant sted samme uke som vi tok kontakt med dem, og vi følte at dette var et veldig godt alternativ til den opprinnelige planen.

Med den nye planen på god glid, så ble vi enige innad i gruppen, og med god kommunikasjon med Aktivitetshuset på Rikshospitalet at den opprinnelige planen kan bli en mulig kolleksjon nummer 2.

OKR

I faget e-varehandel har vi lært om OKR, og hvor viktig det kan være for en bedrift å sette seg gode mål for å lykkes. Vi valgte derfor å starte med OKR som er en måte å sette seg mål, og hvordan jobbe mot dem. Videre skal jeg ramse opp vår OKR, og hvordan vi har jobbet mot dem.

Objective: Opprette en velfungerende nettbutikk som selger godt, samt kan brukes etter eksamen.

KR1: Sponsoravtale på minimum 20 000 kroner (10/10)

KR2: Selge 100 produkter i løpet av semesteret (4/10)

KR3: Få 100% fornøyde kunder (8/10)

KR4: Få en influenser på minimum 50 000 følgere til å promotere produktet (10/10)

KR5: Få produktet klart til salg innen eksamen (7/10)

Som du kan se over har vi allerede gjennomført 2 av KR ene, henholdsvis KR1 og KR4.

Objectiven vår får vi ikke sagt noe om før vi har fått lansert nettbutikken og ser hvor god respons vi får på den. Nettbutikken blir lansert 11.05.2021 kl. 19.00.

KR1. Vi fikk tidlig på plass en sponsor i Ragn Sells som sponset oss med 200 t-skjorter til en samlet verdi av ca. 25 000,-. Vi ble litt overrasket at vi fikk denne sponsoren så fort som vi fikk den, og hadde forventet å slit litt lengere med å skaffe sponsor. Vi sendte også forespørsel til andre bedrifter, men der var det lite napp å få.

KR2. Dette får vi ikke målt før nettbutikken er oppe og går, men vi er håpefulle på at vi får solgt hvert fall 100 t-skjorter innen semesteret er ferdig.

KR3. Vi får heller ikke målt dette før kunder har fått et produkt, og vi evt. Får en klage fra dem.

KR4. Dette målet har vi også fått til. I og med at vi driver med et veldedig arbeid var ikke dette det vanskeligste å klare. Vi sendte ut noen meldinger til personer med over 50 000 følgere på sosiale medier og forhørte oss om de ville promotere oss, noe som de takket ja til.

KR5. Dette har vært det vanskeligste KR å få til. Vi har gjennom hele arbeidet jobbet med å få et klart produkt til eksamen innlevering.

Gjennomføring

Som nevnt over har det ikke bare vært fryd og gammen hele veien. Vi har støtt på flere problemer og humper i veien mot et ferdig produkt. Vi var tidlig i gang med å få inn en sponsor som sponset oss med 200 t-skjorter, og veien derifra var å få på plass design og trykk. Design fikk vi på plass ca. 2-3 uker før eksamenslutt, og det siste vi da måtte få på plass var trykk. Dette er noe av det som har vært mest frustrerende for oss, og det har vært veldig mye frem og tilbake med trykkeri. Vi snakket med trykkerier både lokalt og i utlandet, men bestemte oss fort for at vi skulle bruke et lokalt trykkeri med tanke på bærekraft. En av trykkeriene vi var i kontakt med lokalt, ga oss en prisliste hvor vi hadde regnet oss frem til en ca. pris på 10-15 000 kr. Dette var noe vi tenkte var en grei pris, og vi sendte t-skjortene til trykk. Da vi endelig fikk et ordentlig tilbud fra dem, kom prisen på en svimlende 21 000 kr. Vi var veldig forbauset over dette, og kunne ikke skjønne hvordan vi hadde regnet så feil, og tok fort kontakt med trykkeriet. De sa da at de hadde satt ned prisen fra 37 0000,-, til 21 000,- som spons. Etter en kollektiv avgjørelse bestemte vi oss for å hente t-skjortene og bytte trykkeri, i og med at dette ikke var en pris vi kunne betale selv. Vi måtte derfor hive oss rundt og finne et nytt trykkeri. Heldigvis for oss så fant vi et trykkeri gjennom kontakter av et teammedlem, og vi fikk en særdeles hyggelig pris.

Denne prosessen med trykkeri har tatt en god del av tiden vår, og det har ført til at vi ikke har produktene helt klare på lanseringen, men de kommer samme uken som lansering. Dette har også ført til at vi har måttet lansere nettsiden med at kunder kan forhåndsbestille produktene våre.

Hva har jeg lært?

Gjennom hele denne prosessen har jeg lært at ting ikke alltid blir som man tror i starten. Vi har underveis gjort flere justeringer, og har måttet endre på ting grunnet uforutsette hendelser. Alle disse uforutsette hendelsene og problemene har ført til en del frustrasjon innad i gruppen, men uten at dette har påvirket samholdet eller arbeidsmoralen på en markant måte. Jeg er veldig glad for jeg har jobbet med de personene jeg har jobbet med, da det er ganske høyt under taket for meninger og tilbakemeldinger på arbeidet og hverandre. Det har til tider vært høylytte diskusjoner og uenigheter, men i bunn og grunn så har vi hatt et godt arbeidsmiljø hvor alle har vært flinke til å bidra, og være delaktige i arbeid og diskusjoner. Videre har jeg lært at det er viktig å sette seg gode mål, og jobbe godt og effektivt for å nå målene som er satt.

Kilder

Pesek, Paul. First Round. 2021. ttps://first-round.teachable.com/courses/.
Hentet fra: https://first-round.teachable.com/courses/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *